Griepprik – Medisch Centrum Kruisstraat – KERKRADE
Header afbeelding
Medisch Centrum Kruisstraat
Kruisstraat 39 6461 HA
KERKRADE

Griepprik

Voor wie

De griepprik beschermt u tegen de ernstige gevolgen van de griep (influenza). Sommige mensen kunnen sneller ernstig ziek worden van griep. Dat zijn mensen van 60 jaar en ouder. En mensen van alle leeftijden met hart-, long- of suikerziekte, nierpatiënten, dementie, epilepsie, neurologische aandoening, verstandelijke beperking, extreem overgewicht (BMI>40) en mensen met een verminderde afweer. Onze patiënten die hiervoor in aanmerking komen, zullen uiterlijk 11 oktober een brief thuis gestuurd krijgen. Neem de brief met de uitnodiging van ons mee en geef deze aan de doktersassistente waar je je kan aanmelden. Zorg dat uw adres goed bij ons geregistreerd staat. Deze mensen krijgen de griepprik gratis. Mocht u geen brief hebben gehad en denkt u toch in aanmerking te komen voor een prik, bel dan met de doktersassistente. Voor meer info, kijk op de website van rivm.nl.
Zwangere vrouwen kunnen vanaf 22 weken zwangerschap ook een griepvaccinatie krijgen. Zij krijgen deze van het consultatie bureau. De verloskundige zal hierover informeren.

Waar

In het Catharina Hoes, Lambertistraat 12.

Waar moet je rekening mee houden

De griepprik wordt gegeven in uw linker bovenarm. Draag daarom gemakkelijke kleding, zodat u uw gehele bovenarm makkelijk bloot kan maken.
Op deze dag zijn we uitsluitend voor spoedeisende problemen geopend. We hebben dan geen tijd om andere zaken te bespreken of om afspraken te maken.

Wanneer mag u niet komen voor de griepprik

  • als u geen uitnodiging heeft gekregen en ook niet gebeld heeft tevoren.
  • als u koorts heeft, dus een temperatuur van 38 graden of hoger, bel dan de doktersassistente voor advies op 045-5452712.

Meer informatie griepprik

Wilt u meer algemene informatie over de griepprik? Bijvoorbeeld of u ervoor in aanmerking komt, wat bijwerkingen kunnen zijn en wat de voordelen van een griepprik zijn. Kijk dan op thuisarts.nl
Voor een korte video klikt u hier.
Voor een korte folder klik dan hier.

Heeft u twijfels

Bij twijfel kunt u informatie vragen via de Twijfeltelefoon, tel 088-7555777.
Deze telefoonlijn is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 13.00 uur. Alle dagen in het Nederlands en op woensdag ook in het Engels en Turks en op vrijdag ook in het Engels en Arabisch. Hier kun je een arts of een medisch student aan de lijn krijgen die uw vragen kan beantwoorden over de vaccinaties met griep, pneumokokken en corona.

Pneumokokken prik

In 2023 wordt er bij mensen uit het geboortejaar 1957 tot en met 1960 (63-66 jaar) ook de pneumokokken prik aangeboden. Deze mensen krijgen niet alleen de uitnodiging voor de griepprik, maar ook voor de pneumokokken prik. Door deze prik maakt u de kans kleiner dat u ziek wordt door de pneumokokken bacterie. U heeft dan minder kans op een longontsteking. Dit helpt vooral bij ouderen. Na 5 jaar is deze prik uitgewerkt, dan zal u een nieuwe uitnodiging krijgen. Ook deze prik is gratis. De prik wordt in uw rechter bovenarm gezet. Soms kunt u deze prik beter niet krijgen en kunt u de doktersassistente om advies vragen. Dat is:

  • als u koorts heeft, dus een temperatuur van 38 graden of hoger.
  • als u deze prik in de laatste 2 jaar heeft gehad.
  • als u momenteel chemotherapie krijgt of dit in de laatste 3 maanden heeft gehad.
  • als u een operatie gaat krijgen binnen 2 dagen.

Meer informatie pneumokokken prik

Voor meer informatie over de pneumokokken prik klikt u op thuisarts.nl.
Voor een korte video, klikt u hier.
Voor een korte folder, klik dan hier.