Griepprik – Medisch Centrum Kruisstraat – KERKRADE
Header afbeelding
Medisch Centrum Kruisstraat
Kruisstraat 39 6461 HA
KERKRADE

Griepprik

De griepprik gaan we dit jaar op dinsdag 8 november 2022 zetten.

 

Voor wie?

De griepprik beschermt u tegen de ernstige gevolgen van de griep (influenza). Sommige mensen kunnen sneller ernstig ziek worden van griep. Dat zijn mensen van 60 jaar en ouder. En mensen van alle leeftijden met hart-, long- of suikerziekte, nierpatiënten en mensen met een verminderde afweer. Onze patiënten die hiervoor in aanmerking komen, zullen minstens 2 weken tevoren een brief thuis gestuurd krijgen. Neem de brief met de uitnodiging van ons mee en geef deze aan de doktersassistente waar je je kan aanmelden. Zorg dat uw adres goed bij ons geregistreerd staat. Deze mensen krijgen de griepprik gratis. Mocht u geen brief hebben gehad en denkt u toch in aanmerking te komen voor een prik, bel dan met de doktersassistente. De griepprik is momenteel nog beschikbaar. U kunt bellen met de doktersassistente als u denkt dat u de griepprik mag krijgen.

Waar?

Omdat we de griepprik helaas pas op 11 november geleverd krijgen, zullen we dit jaar niet de tent weer gaan opzetten. Dit jaar bent u welkom in het Catherinahoes op de Lambertistraat 12 in Kerkrade. U heeft hiervoor GEEN QR code nodig. Daarom is het belangrijk dat u wel 1.5 meter afstand tot elkaar houdt. In het Catherinahoes is een looproute aangegeven waarmee het voor iedereen veilig is. Er is voldoende parkeerplek en is rollator en rolstoel toegankelijk.

In vanaf 2021 nieuwe doelgroep toegevoegd

De gezondheidsraad adviseert dit jaar ook een gratis griepprik voor onderstaande mensen. Zij krijgen geen uitnodiging van ons, maar mogen zichzelf aanmelden bij de doktersassistente tot uiterlijk 11 november. Voor meer info, kijk op de website van rivm.nl.

-Verzorgers en huisgenoten van zeer kwetsbare mensen
-Mensen met morbide obesitas (BMI ≥ 40).
-Mensen met dementie.
-Mensen met cochleaire implantaten.
-Zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap op het moment van vaccinatie, uiterlijk 31 december.
-Mensen die vanwege een COVID-19-infectie longschade hebben opgelopen.
-Mensen met specifieke neurologische en neuromusculaire aandoeningen (NNMD’s) zoals:
a. Mensen met multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, amyotrofische laterale sclerose (ALS), myasthenia gravis, een spierziekte, of een of meer andere ziekten van het zenuwstelsel.
b. Mensen na een een herseninfarct, cerebrovasculair accident (CVA), een hersenbloeding zoals een subarachnoïdale bloeding, of een intracerebrale bloeding.
c. Patiënten met epilepsie.
d. Kinderen met psychomotorische retardatie.
-Mensen met een verstandelijke beperking.

Waar moet je rekening mee houden?

De griepprik wordt gegeven in uw linker bovenarm. Draag daarom gemakkelijke kleding, zodat u uw gehele bovenarm makkelijk bloot kan maken.
Op deze dag zijn we uitsluitend voor spoedeisende problemen geopend. We hebben dan geen tijd om andere zaken te bespreken of om afspraken te maken.

Wanneer mag u niet komen voor de griepprik?

Bel de doktersassistente voor advies als u een uitnodiging heeft gekregen, maar u mag niet komen in deze situaties:

  • als u geen uitnodiging heeft gekregen.
  • als u koorts heeft, dus een temperatuur van 38 graden of hoger.
  • als u verkouden bent, keelpijn hebt, plotseling moet hoesten of niezen of plotseling niet meer kan ruiken of proeven.
  • als u 2 weken ervoor een corona vaccinatie heeft gekregen of 2 weken erna zal krijgen.

Pneumokokken prik

Dit jaar wordt er bij mensen uit het geboortejaar 1948 tot en met 1952 (69-73 jaar) ook de pneumokokken prik aangeboden. Deze mensen krijgen niet alleen de uitnodiging voor de griepprik, maar ook voor de pneumokokken prik. Door deze prik maakt u de kans kleiner dat u ziek wordt door de pneumokokken bacterie. U heeft dan minder kans op een longontsteking. Dit helpt vooral bij ouderen. Na 5 jaar is deze prik uitgewerkt, dan zal u een nieuwe uitnodiging krijgen. Ook deze prik is gratis. De prik wordt in uw rechter bovenarm gezet. Soms kunt u deze prik beter niet krijgen en kunt u de doktersassistente om advies vragen. Dat is:

  • als u koorts heeft, dus een temperatuur van 38 graden of hoger.
  • als u deze prik al een keer heeft gehad.
  • als u binnen 2 weken chemotherapie gaat krijgen of dit in de laatste 3 maanden heeft gehad.
  • als u een operatie gaat krijgen binnen 2 dagen.

Meer informatie

Wilt u meer algemene informatie over de griepprik? Bijvoorbeeld of u ervoor in aanmerking komt, wat bijwerkingen kunnen zijn en wat de voordelen van een griepprik zijn. Klik dan hier

Voor een video en gedetailleerde informatie, klik dan hier.

Voor meer informatie over de pneumokokken prik klikt u hier.

Voor een korte versie met plaatjes, klik dan hier.